איור בספרי ילדים

לילדים צעירים יש דרך משלהם לקרוא ספרים. דרך שהיא שונה לגמרי מהדרך שבה אנחנו המבוגרים קוראים אותם. כמבוגרים העיניים שלנו נמשכות למילים ולאותיות. אולי נשים לב לשם הסופר/ת או המאייר/ת ורק אחרי כל זה נסתכל על התמונה. ילדים צעירים יסתכלו  קודם על הכריכה. הם ישימו לב לדמיות המצוירות, לצומח, לבעלי החיים  ולחפצים.


העיקר שהם רואים, הוא הטפל שלנו -  והעיקר שלנו, הוא זניח אצלם

 הנקודה הזאת חשובה כשאנו קוראים ביחד ספרי ילדים.



Little girl reading a book poster

בתמונה, ילדה קטנה יושבת בנינוחות נשענת על כרית ומתבוננת בריכוז בציורים המצורפים לספר. היא ראתה כבר מחצית מדפיו והיא סקרנית לדעת מה יהיה בהמשך. יחד עם זאת היא לא רוצה  שהקסם יגמר והספר יסתיים. האור  הבוקע מהספר יוצר מעגל זוהר המחבק אותם  בתוך החשכה מסביב.


לאיורים בספרי ילדים תפקידים שונים לפעמים התמונות מדברות במדויק את הטקסט לפעמים הם רומזים. אבל במקרים אחרים התמונה מספרת סיפור שונה, משלים או סותר. (סילביה קמוביץ הראבן)


המעגל הנסתר - גיורא כרמי

המעגל הנסתר הוא אומנם ספר ללא מילים כתובות על הדף, אבל אין זה אומר שאין בו סיפור, ואין זה אומר שהוא שקט.

הספר מתאר מציאות לא פשוטה. ילד שקנה הרגע מאפה, מביט בקבצן הישן על הספסל ומחליט לתת לו אותו. מכאן מתחיל סיפור של מעגל חסד בו שותפים: מבטים רגשות, ציפורים, זרעים, גשם וחמנייה. זו המחשה כי חסד עושה נפלאות גם אם לא רואים מיד את התוצאות.


שיעור מולדת – מילים: עלי מוהר לחן: אפרים שמיר


"אז בבית הספר על הקיר תמונה

והאיכר חורש בה את האדמה.

וברקע הברושים שמי שרב חיוורים

האיכר יצמיח לנו לחם שנהיה גדולים

 

והמורה אומרת עוד מעט כבר סתיו  

בשיעור מולדת היא מראה חצב

היורה יבוא עכשיו שפע טיפותיו

כווילון שקוף על פני העמק  הפורש שדותיו

 


כך זה היה פשטות רכה זה הצטייר בילדותינו שהייתה יפה

ואז בדמיוננו התרבו פלאות. הפטישים ניגנו מחרשות רנות.

יש יוגבים ויש כורמים ארץ של רועים

כך זה הצטייר בילדותינו שהייתה יפה."  


האם יש מצב שבו הדיגיטלי יחליף את הדפוס?


בינתיים נראה שמקומם של הספרים המוחשיים עדיין בטוח ולא במהרה ייעלמו מהמדף. ההורים שלכם גדלו על דפדוף בספרים אהובים וכך גם אתם זוכים ליהנות מדפדוף זה. אבל דווקא האמצעי העיקרי שעדיין משמש אותנו כדי להציג את המילה הכתובה, הנייר, יוצר בעיה גדולה לסביבה. לכן מציעה הקרן הקיימת לישראל למצוא ספרים בחנויות יד שנייה, בספריות, בבתי ספר ובמקומות אחרים או לבחור ספרים המיוצרים בנייר אקולוגי או בנייר ממוחזר.